Friday, August 30, 2013

Double C for You : Congratulations & Condolence

Dr. Abd Hayyul Ihsan Bin Ahd Suhaimi. Alhamdulillah. bestnyer~ 
Congrats to my Angah tercinta sebab dah berstatus doctor and somebody in his heart. Nge~ sape ye ngah? Apape hal, moga dapat kenal dengan bakal Zaujah ( Isteri) angah n kekal hubungannya hingga ke Syurga. (wah~ Dah macam wish awal nih!)

Setiap berita gembira tu, mesti Allah Taala akan selitkan sedikit kedukaan. Persoalannya adalah bila dan dimana je, tapi tu bukan masalah pon sebab bukan kita boleh kawal pon. Sebab tu la, kebanyakan orang akan wish “Tahniah dan Takziah” seiring senada gitu. ha~

Sesetengah orang, akan melihat ucapan ini ‘macam ade’ negative sentiment je.

Sebenarnya, inilah yang dikatakan hikmah dalam pertuturan.Skemanyaayataku. Ini jugak antara simple thing yang dah tak ramai orang berani guna.

Just let you know, Tahniah n Takziah it means everything. Ucapan ini jugaklah yang membuktikan kasih+sayang kita pada seseorang, sebab hikmah disebaliknya adalah “Aku Akan Selalu Bersama Kau!’. 

Susah ke kau, senang ke kau, insyaAllah aku akan bersama kau. Yeah! Kan best camtu.

Senang paham camtu je lah, kita tak mendoakan keburukan or fikir something yang buruk-buruk. Actually, it’s about Hikmah. Banyakla korang kena belajar kalau nak tau pasal ‘hikmah’ nie.

Selamat Hari Raya ^_^
Rindu sangat kat family n kampong, evakuasi ni pun aku tak balik. Kata orang, lagi lama kita duduk jauh dari family lagi happy bila jumpa nanti. Nge~ apapehal, tu bukan alasannya. Aku dah janji ngan family untuk balik tahun depan (insyaAllah) untuk majlis Kakyang dan renew passport aku nie.

Niat hati nak la gak en, amek tiket free nie. Ye la, free! Sape taknak oi. Tapi untuk return, aku kena spend duit la (tu letih tu). Takkan nak susahkan orang tua pulak, kalau ade preparation tu lain la, macam bagitau awal setahun ke n whatever. Azhar akan berjalan macam biasa, so no problem la.

Suasana penempatan n tempat-tempat umum kebanyakannya aman dan takde askar yang jaga. So, ok la en. Kalau nak bandingkan dengan 2011, huh! Teruk gila la time tu. Askar keliling rumah.

kerja untuk Islam, never stop! never give-up!
Harapan dan doa aku, moga Malaysia secara terang + menyeluruh buat bantahan kepada Kerajaan Haram di Mesir sekarang nie. Tembak As-sisi & kuncu-kuncunya dengan Qunut Nazilah setiap kali lepas solat. Pastikan semua orang bersatu, takkira agama, bangsa dan fahaman. Rakyat Majmuk kena bersatu, baru la orang takut dengan Malaysia.

Satu je cara dia, satu je.

Kembalikan semua manusia kepada Islam. Mula-mula, senangkan pendidikan rakyat. Biar rakyat dapat menilai sendiri prinsip hidup masing-masing dengan apa yang Islam ajar. Senangkan Pendidikan.


Senyum ^_^

No comments:

Post a Comment