Sunday, January 13, 2013

Tazkirah For You and Me


Assalamualaikum ^_^

Nak terkeluar jantung dari dada bila disuruh untuk bagi tazkirah untuk sahabat-sahabat wisma. Padahal baru wisma je pun, bukannya macam ustaz ustaz lain yang ceramah sana sini, diskusi, wacana etc.

Walaupun dah 2tahun 5bulan lebih kurang aku duk mesir ni, ini kali ke-3 baru aku bagi tazkirah. And ketiga-tiga siri tazkirah lepas, membuatkan jantung aku berdebar gila, padahal time naik untuk perform nasyid ok pulak! aptb

Actually, aku rasa yang diri macam entah apape ntah. Tak layak kot nak bagi tazkirah for others, dak-dak kat sini sume dah mantap je tengok. “what I’m doing here?!” tetiba terlintas bila duk mengadap depan orang ramai. Oh Allah! Please help me.

Keyakinan mesti ada, betul! But nervous tetap akan datang and menyinggah. Tambah tambah bila tengok tangan dan mulut yang tetiba terketar-ketar. Nervous der~

at Masjid Al-Azhar for Our Syrian People n Palestinians Family

I feel now, I’m changed. Ingat dedulu, kalau cikgu or abang-abang kat sekolah suh pegang mic n give a speech, memang bongkak gila time tu. Haa~ gila bongkak, dosa dong! >.<

But now? What happened kimi?

Lepas tazkirah semalam selesai, aku terus naik bilik AJKT KPKM and think! Why I’m so nervous ek?! Tension tetiba. Pastu baru sedar, ini mesti sebab dah lama tak bercakap and beberapa faktor lain semacam : orang-orang hebat duk kat depan, orang tengok kita sebagai orang dewasa dan jawatan yang dipikul menjadi nilaian orang sekeliling. Memacam benda aku pikir, and yeah! Sememangnya aku sesangatlah lemah!

Disebabkan ini taklifan dan salahsatu jalan tarbiah yang perlu ditempuh, maka aku gagahkan jugaklah kan. Takkan nak biarkan majlis yang biasanya berjalan lancar, terbantut dek semua orang merasakan diri ‘tak layak’. Ke ade yang merasakan dorang layak?!

Pemimpin,
mereka yang tidak meminta untuk memimpin,
 tapi menerima tanggungjawab itu kerana,
 tanggungjawab dan pilihan orang.

Exam dah solosai! Fokus sekarang lebih tertumpu on Islah Nafsak Wad’u Ghairak (Baiki Diri sambil Mengajak orang buat baik).

Imtihan Fasa II, 2-3 bulan lagi sedang menanti! ^_^

Untuk korang yang tengah baca, Buatlah Pilihan Terbaik For Your Future and Akhirah!

Okey! Assalamualaikum. ^_^

2 comments: