Wednesday, January 16, 2013

Sutun, Mat Kepit, Pondan etc


السلام عليكم ورحمة الله

Pernah dengar tak pasal nie? Biasanya ia membawa kepada perbincangan gender. Bila bincang pasal krisis identity dan gender, dalam kepala hotak akan terbayangkan puak-puak makyah, pondan or else.

Di Mesir ni, aku tak jumpa lagi Egyptian yang pondan/ maknyah etc. maybe ade, tapi utk pengetahuan korang, Malaysian Student ade je yang ‘Aw-aw’ kat sini. dorang siap buat group  sendiri lak tu, adeh!



Kita yang nengok pening kepalo, kesian la sebab dunia nie tak mengajar mereka erti kehidupan yang hakiki dan akan ada hari kebangkitan nanti. Moga kita bukan paranoid!

Actually, aku pun tak pasti samada dorang nie pondan or maknyah. Tapi dari segi perspektif Islam, split personality or gender problem nie dah lama dibincangkan oleh para ulama.

Just look at this! Islam have everything, Islam For All yaw! ^_^

Masalah jantina dan krisis personaliti, jom kita tahu lebih-labih sikit hal nie ek. InsyaAllah, moga-moga dengan mengenali mereka, kita akan lebih memahami dan menganggap mereka sebagai orang didikan kita (mad’u). InsyaAllah..^_^..

Jantina dalam Islam terbahagi kepada empat jenis :-
1)      Lelaki                : yang sebenar-benar lelaki ye.

2)      Perempuan       : sangat perempuan, the original one,bukan buat-buat!


3)      Khunsa              : I)  Wadhih  : Ada Dua Alat Kelamin tapi satu je yang berfungsi.
                               : II) Mushkil : Ada Dua jugak, tapi dua dua berfungsi

4)      Mukhannas       : I) Bi Al-Khilqah
                               : nature lembut, semata-mata lembut (wajib ibu&ayah ubah, kalau tak dosa makbapak dorang)

                         : II) Al-mutakhalliq bi khalqin-nisa’ie harakatan wa hai’ah
                         : buat-buat lembut, lantak dorang je nak jadi lembut (jelas hukumnya, haram!).

Dalam Kitab Majmu’ karangan Imam Nawawi : Tidak semua golongan Mak Nyah cenderung kepada Homoseksual. So, takleh la kita nak pergi terjah or terkam dorang sesuka hati. Means, lepas mulut or bagi gelaran yang macam-macam tu bukan akhlak kita okeh! >.< berpesanlah dengan sopan dan fleksibel.

Setiap ciptaan Allah s.w.t. itu ade hikmah disebaliknya, semuanya bersebab. Carilah hikmah disebalik itu, jadilah seorang yang berhikmah selaku ummat Nabi Muhammad yang disanjungi.

Info : Perkataan Mak Nyah muncul pada tahun 1984

Smile for Allah s.w.t. please..^_^..

Assalamualaikum

No comments:

Post a Comment