Friday, December 14, 2012

Sihat tak!


Assalamualaikum

Mungkin bertanya khabar antara sahabat lama or sesiapa je yang dah lama kita tak jumpa tu perkara biasa. Perkataan yang biasa aku guna untuk menegur biasanya, “apa kabar?” (sangat biasa)

Okey! Terdapat segelintir orang or manusia atas muka bumi, dorang akan bertanyakan khabar atau menegur sesiapa yang dia ingati (walaupun bukan dengan sengaja) itu dengan bertanya tentang ‘kesihatan’.

Contoh kalau boleh kita try test tengok, time duk chat kat facebook. Mesti ade je yang tanya bab-bab kesihatan nie. EH!, korang nie doctor ke tetiba tanya sal kesihatan lak? ( lagak seorang yang BERLAGAK SIOT!)

Itulah tandanya, makayah dah ajar kita dari kecil lagi untuk mengambil berat sesama kita. Ayat “sihat ke tak tu?” adalah simbolik kepada sebuah ikatan persaudaraan yang sangat dekat walau dilihat jauuuh~ ^_^

"kimi, sabar mie!", ayat seorang sahabat yang baik ^_^

Last year, aku jumpa ngan sorang kawan tu n aku tegur “assalam, sihat ke?”. Dia jawab, “wassalam, eh! Takde ayat lain ke nak tanya? Asyik tanya pasal sihat ke tak je?!” (bengkak hati aku!! >.<)

Tapi ade betulnya, boring jugak en kalau setiap kali jumpa je tanya pasal sihat ke tak, padahal ade je ayat lain yang boleh digunakan. (digunakan? Terbayang ayat skema preksa dodulu. hoho)

For example (haa~ ayat skema preksa lagi!), “ade cirit tak arini?” ( macam kurang assamm je ayat!). tukar tukar. Ayat “bertasbihkah cinta hari ini?”, wah! Bajet nak kena penampar free je~ … ayya~ susah jugak nak cari ayat yang boleh replace this beautiful quotes nie en?

Apape hal, biarlah kita create suatu ayat yang melambangkan concern-nya kita dengan sahabat kita tu n JANGAN marah balik sebab AYAT TAK SEDAP! (amaran kau!)

Kesihatan seseorang tu sape la yang tau, ade je manusia nie luaran nampak sihat mak ai, tapi dalaman? Allah je la yang tahu. Sebab tu, “kesihatan” seseorang adalah perkara yang sangat penting untuk kita tanya. At least, kita terlepas dari fitnah bahawa kita nie tak prihatin or tak sayang kawan.

Bila dah sakit or meninggal (na’uzubillahi min zalik), baru menyesal sebab tak tanya khabar dorang dorang semua. Padahal, dimana kita time dorang sakit? (muhasabah~)

For me, tak perlu la nak pening pikir-pikir perkataan or ayat baru untuk menggantikan ayat yang terbaik nie. Nak kreatif sikit tu no hal la kan, lagi baik. tapi biar kita dapat tau jugak kesihatan dorang thru mulut dorang sendiri. Okeh? ^_^

i+missed+my+family

No comments:

Post a Comment