Friday, October 12, 2012

Firmly Lillah


Hidup sebagai seorang exco, sama macam yang aku ‘agak’. Cabaran, lasak, stress, makan manyak! (hoho), office boy, sengkang mata, handphone 24hour per a day. Alhamdulillah! N cool.. ^.^ ..

Cool cool gak woi! Ade gak ken’kadang aku naik hangin wei.. but I’ll take it easy la bro, takkan nak tunjuk depan orang en. Hukhuk! assal aku batuk lak nie? (bodo je aku nie, buat-buat tanya lak en?)

Terpikir, seramai-ramai Malaysian students kat mesir nie ramai lagi kat mesia kan? (adeh! Memang la banyak) but why I should be upset with some perangai manusia kat sini ek? Sepatutnya kat sinilah tempat aku belajar cara untuk ‘cari ketenangan dalam ketegangan’ (ececeh. Bajet title tiruan lak.. >.< ..)

Ade satu status kat facebook bebaru nie, “somebody doesn’t know what are we thinking” but I want to add some more “n sometimes they know what we are thinking, but they doing like they are doesn’t know it”. I said, because I just meet them before.

So sad, ‘c0z orang yang camnie kebiasaannya jenis yang ego lebih sikit (‘sikit’ means ‘gilers’!). dulu, time kat MAIP dulu ade je aku jumpa ngan orang yang sebegini. Ingatkan, datang sini takde la nak jumpa jenis budak perangai ‘gile perasan’ camtu. Rupa-rupanya, kesabaran perlu diuji! Aku harap supaya aku tak lempang orang n humban orang tu dalam gaung yang ade minyak yang gelegak! (marah LAH SANGAT..^.^..)

Hakimi takkan marah-marah macam dulu dah, sejarah takkan berulang. Sifat pemarah nie untuk orang yang tak mengenal diri dan takpernah nak letakkan Rasulullah di dalam hati. 



Rasulullah s.a.w. BUKAN seorang yang pemarah n pendendam, tapi baginda tegas.

Nabi s.a.w. BUKAN seorang yang rendah diri dan malas tapi baginda pembawa berita gembira dan pemberi peringatan (pada tempat dan orangnya).

Baginda s.a.w. seorang yang suka berpesan-pesan dengan kebenaran dan kesabaran, BUKAN pemakan daging saudara sendiri dan penghukum berdarjat firaun.

Baginda s.a.w. seorang yang jujur dan pemalu, namun BUKAN ‘cakap lepas’ dan sombong.

Baginda seorang yang berhikmah, segala-galanya adalah INDAH..^_^..


Manusia kalau nak matang mesti terima kritikan, tapi janganlah ‘buat-buat’ terima n then bengkeeek in your heart (aduss!) MATANG bro! jangan selalu nak cari salah orang k. try thinking positive dulu walau ape je berlaku. Please keh! Jangan sampai orang menyampah dengan anda disebabkan ego n kurang ajar anda pada mereka. 

Manusia, masing-masing ade silapnya. So, andai terguris hati n terasa jiwa (haduu~ jiwang siot!) just calling me n tell the truth je. InsyaAllah, sama-sama berlapang dada keh! >_<


KEMBALIKAN LAAAAAH! over der

Isu terbaru pasal kitorang kat mesir nie adalah kes penindasan terhadap bebudak Johor n Melaka. Dua negeri ni antara negeri yang ‘hot’ sekarang la, tapi selain dari dua negeri nie ade je lagi (yang kena tindas).

Aku pun orang melayu, ummi & baba aku dari dulu sampai sekarang takpernah ajar aku buat zalim. yang ditanam dalam diri aku nie adalah sifat prikemanusiaan. mungkin ‘silibus pengajian melayu’ dorang ade belajar kot ‘cara-cara buat zalim yang efektif dan berkesan’..^_^..

Udah-udah ler kacau PMRAM, aku sayang kat pakcik-pakcik nie. Dah tua dah, kang tak sempat masuk kubur dah berulat? (na’uzubillahi min zalik)


Daripada Abu Musa al-'Asy'ari, Nabi s.a.w. bersabda:
"Sesungguhnya Allah menangguhkan azab terhadap orang yang zalim, sehinggalah apabila Allah mengazabnya, ia tidak dapat lepaskan diri."
>> Riwayat al-Bukhari : Sohih

Sama-sama kita memperingati sesama kita ye, supaya nanti tak sesat je. Aku menulis nie sekurang-kurangnya ade yang sudi menegur salah-silap. Anda yang dikritik nanti jangan pulak melenting n biadap pulak ye..^_^..

p/s : Sahabat Johor & Melaka, aku bukan orang hebat-hebat tapi atas simpati dan persaudaraan kita “Jom kita Berukhuwah!” =)

Thanks for reading. Ukhwah fillah Abadan abada. 
InsyaAllah.


No comments:

Post a Comment