Saturday, August 11, 2012

Budak Belajar Jauh tu Pandai ke?


 السلام عليكم ورحمة الله

Hai. Korang mesti biasa en somebody talking like this :

“eh eh, pandainye kau sampai US siot!”
“ kau memang ar, budak bijak der!”
“ ala, budak bijak mesti pegi oversea!”

Ceh!

gambar dulu-dulu, time nie transit kat Bahrain

Okeh, maybe aku akan kemukakan some opposite opinion pasnie, tapi apape pun kita just nak try to break some ice je. Sebab aku pikir, senang sangat la wei kalau nak cakap ‘bebudak yg study oversea tu, sume hebat-hebat!’. Hebat tang mana pun aku takpasti la en. Tapi takkan la just study jauh jauh, kita boleh cakap dorang hebat dari yang study dalam Negara. I said NO!

Semua student hebat wei, ingat senang ke nak masuk U. jangan rendahkan diri korang camtu bro. tak kira la korang duk dalam or luar country pon, korang tetap hebat sebab korang Student! (wa~ semangat patriotic bro!) .  student ni keje dia Belajar, rajin ke malas ke korang akan tetap belajar n korang akan gunakan status student korang untuk terus belajar. Orang Yang Mulia adalah Orang yang Belajar. Mulia means Hebat!

Majlis Kutub Sittah PMRAM, banyak manfaat majlis ilmu nie

Ala, kalau korang cakap student oversea rajin or apape je, ape kurangnya kat Malaysia?(ask yourself! hekhek) rajin ni bukannya tertakluk pada tempat, takkira katne pon kita study kena la rajin en. Satu budaya yang tak sihat la kalau ade dari korang yang cakap “malas ar”. Ikut kajian DFK, student yang cakap cam gitu tu jenis yang terpengeruh dengan budaya hidup bersenang-senang/ pengaruh rakan (info skema spm, adek-dek spm amek note tau). Wei! Jangan nak senang-senang sangat la k.  (bajet aku pulak DFK, ceh!) tak senang(susah) nak masuk syurga nie, tapi tak susah (senang) masuk neraka. Watch out bro!

Ade kawan lama aku cakap aritu, “kimi, hebat kau skunk ek. Smpai ke mesir ko!”. Sorry guys, tapi aku bukan la sehebat ulama’ ulama’ kat sini bro. dah rezeki aku sampai sini n ade peluang sambung study, aku bukan ‘ulama lagi utk korang cakap gitu. Aku risau je, kang de je manusia jenis perasaan sikit tetiba rasa hebat study overseas. Tu la masalah kat mesia skrg, muncul someone yang bongkak n talking-talking about agama ikut sukati dia je. Yang aku rasa bodo bila orang-orang gini mengaku dorang tu ulama’.huh! please la wei.. manade ulama’ gelar diri sendiri ulama’ (ke aku je yang taktau? hehe)










pak gle-gle kasi gambar nie, Alex memang cantik bro. meh ar sini..^_^.. 


Ye, mungkin result n peluang time spm/stam dulu kita jauh berbeza. Tapi tu dulu, how about da future? what will happen then? Kita mesti jawab donno la en, sape tau takdir pasnie wei. Hebatnya seseorang itu, akan dilihatkan pada kemuncak & akhir hidupnya. Sebab tu Sudirman, P.Ramlee, Ustaz Asri n lelain dinobatkan as a dato’ or whatever time dorang dah takde. Tapi nape dato’ ct dapat status dato’ awal?( cepat jawab!..teeeet.. finish!) sebab dato’ ct dah sampai kemuncaknya , in other words dato’ ct dah terkenal sangat dah. So, taklogik la kalau nak bagi nnti dato’ ct mati en. Tapi kita doa la biar penghujungnya nanti dato’ ct akan menjadi seorang muslimah solehah yang sempurna..^_^.. I like your smile dato’ ct, nanti nak tengok dato’ pakai tutup cecantik ye. (tetiba!hoho)

Sempena bulan berkat dan rahmat nie, let’s try make some different things that can change us  to become da one we call Soleh n Solehah. Takde ape yang lebih bernilai daripada sebuah ibadah yang walaupun sedikit tapi always kita buat. It means Istiqamah iaitu tetap berterusan. Try selit-selit sikit or tukar terus semua ucapan ucapan tahniah kita kepada speech berbentuk doa gitu. Contoh la en : “tahniah” kepada “mabruk” yang berasal dari “Ba.ro.kaf” iaitu base kalimah kepada Berkat.

Ok! Thanks for reading n don’t forget SMILE ALWAYS YEP!..^_____^..

No comments:

Post a Comment