Tuesday, July 31, 2012

Jadi Hakim Diri Sendiri Nak?

السلام عليكم ورحمة الله

Hikmah, ape tu? (bayangkan muka apek cakap gini, mata ke atas tangan ke bahu)..>_<..
start mula-mula pon dah toleh blah, ape la aku nih!

okey, sebenarnya 'hikmah' ni banyak terjemahannya sebab dalam quran perkataan ni digunakan dalam pelbagai keadaan. so, setiap perkataan 'hikmah' dalam quran tu boleh berubah 'cara' terjemahannya. ade cakap hikmah ni bijaksana-sini (sesedap je en tambah -sini!), sunnah, adil, memahami dan banyak lagi.

manusia yang hebat dalam ilmu hikmah ni orang panggil hakim, macam nama aku kan? hoho. (poyo arh!) plural bagi hakim adalah hukama'. mesti korang pernah dengar perkataan nie. (kan?) maka terjawablah siapa hukama' tu. hihi (tak lawak okeh!)


pak google bagi gambar nie kat haku.. comey punya qadhi/hakim!

kalau kat mesia, 'hakim' kita kenal sebagai uncle yang bgtau hukum tu.(nak panggil pakcik tapi cam brutal sangat lak rasa. =P). bagi aku, jadi hakim ni best tau, tapi part pegang tukul tu je la. sebab bila hakim ketuk je tukul sakti dia, semua duk senyap. kira senang la nanti, kalau roomate malas cuci pinggan just ketok je tukul tu 'tentu-tentu' diorang ikut arahan. haha. (jem! ape kaitan tukul hakim tu dengan roomate aku tetiba ikut arahan?)

inilah tukul kau! pak gle-gle (google la) kasi.

InsyaAllah hakim or hukama' nie semestinya akan selamat kat akhirat nanti kalo dorang ikut ape yang Allah SWT suruh. ryte? n kesian sebenarnya bila dengar ade hakim kat negara kita tak menghukum dengan acuan Islam iaitu Adil dan Berkebajikan. kesian tu bukan ape, just terpikir la macamana dorang nak jawab nanti depan Allah SWT? bukan ke jadi hakim tu satu amanah?

takpe, sekarang kita kena improve diri jadi lebih baik. baru boleh ubah masa depan, duk main 'terpikir-terpikir' sampai bila tak habis kalau tak 'keje'.

cuba wujudkan kebijaksanaan seorang hakim dalam diri,  matang n benar! supaya senang esok-esok tak salah pangkah. nge~ caranya :

1) Berilmu n Bekerja (Amal) : arini lebih baik dari semalam n esok lebih baik dari harini.

2) Analisa diri n taubat : buang yang keruh ambil yang jernih.

3) Hubungkan Silaturrahim : bagai aur dengan tebing.

4) Jadikan Islam Cara Hidup.


Jadilah Hakim Untuk Diri Sendiri, Disamping Menjadi Hakim Untuk Orang Lain.
(Islah Nafsak Wa-d'uu Ghairak)


 Selamat beribadah ye guys! smile..^_^..

No comments:

Post a Comment