Tuesday, July 10, 2012

Alasan & Jawapan : Kenapa Badan Dakwah?


السلام عليكم ورحمة الله



Kenapa setiap sekolah 'maahad' atau nama lainnya sekolah agama, mesti ade badan dakwah. kalau sekolah lain tu aku kurang pasti la en, sebab aku takpernah pi melawat mana-mana sekolah asrama penuh or sekolah menengah2x yang 'sewaktu dengannya'. (jangan azan).



hakikatnya, bukanlah semua budak sekolah agama tu minat pun nak belajar agama dan kemungkinan besar diorang disuruh oleh mak/ayah diorang en. ade je yang berminat sejak sekolah rendah lagi nak masuk sekolah maahad sebab minat agama. n ade gak yang 'rasa-rasa' nak masuk maahad tapi taktau pun ape-ape pasal sekolah agama nie.



kalau nak jawab soalan gini, korang kena tanya diri korang dulu "apa yang aku nak untuk masa depan?" . korang mesti nak job yang best-best kan? atau korang mesti nak bahagia dan hidup yang full of love gitu en? (ye ke?) aku mana tau korang nak ape dalam hidup korang, tu hak korang la nak pilih mana-mana pun. tapi yang pastinya, korang dah tentu-tentu nak SENANG kan? (jawab "ye!")

untuk dapatkan 'ape-ape aje' yang korang nak tu, korang kena la ade panduan. nak taknak, guide mesti ade wo dalam hidup. secara logiknya kalau takperlu guide, takkan la korang baca : tips-tips kecantikan, amalan kesihatan, rutin orang-orang hebat dan petua-petua nenek moyang. kan?ha~ ( aku nampak korang sengeh!) sila mengaku kalau kena atas batang hidung sendiri..^.^.. something yang gitu pun korang baca, apatah lagi panduan hidup. right?hoho. (smarties boy!)



so, u olls yang takde guidance dalam hidup tu baik cepat-cepat cari. pelik bin ajaib la kalau ade orang yg takde panduan dalam hidup nie.

sama la dalam hidup nie, tips/amalan/petua dll semua ada dalam agama yang syumul (menyeluruh).. tak syak lagi iaitu....(jeng3x).. ISLAM.. sebab Islam adalah ad-deen = cara hidup. semua ade dalam ISLAM. dan sebab ni la jugak, Islam dijadikan Badan Induk atau yang paling utama dalam Sekolah Maahad. terbaek!

kalau nak sebab lain boleh je,nge~ ok. cuba korang tengok, ade tak sekolah yang budak2x dia semuanya baik-baik dan tak buat jahat? jeng3x...tu la rahsianya... disebabkan ade budak2x nakal la, kena ada budak2x baik yang jadi kawan diorang.


sambut birthday dalam program

banyak kelebihan kalau nak cakap pasal BD nie, dan aku rasa semua orang dapat agak ape yang baik tentang BD nie.. try pikir leklok..dengan fikiran yang jernih dan matang.. nge~



kalau nak harapkan cikgu disiplin or kaunseling je, memang tak cukup tangan la. at least, kena ade jugak satu badan / organisasi pelajar untuk bantu cikgu-cikgu yang baik tu. dan kita pulak, kalau ade peluang bekerja dan timba pengalaman dari cikgu-cikgu nie, Jangan Lepaskan! sebab kebiasaannya, cikgu macam diorang memang banyak pengalaman. dan dari situ la kalau korang nak belajar : berdikari, komunikasi, pengurusan, susun jadual, utamakan yang utama dan banyaaaaaak lagi lah.

korang jugak akan dapat 'penasihat free' dan 'ibubapa tambahan' , samada kat sekolah mahupun luar kawasan sekolah. kan best tu? kawan-kawan pun akan lebih ramai dan lebih memahami (kawan baik la tu).


dulu nakal, moga-moga sekarang dah jadi Insan

"semua persatuan macam tu kot?" kata korang. memang la, dan betul la tu. cuma dari sudut agama, memang kureeng la berbanding dengan BD kan?..^.^..

lagi, kalau korang dapat kerja bagus2x pun korang kena 'jumpa n salam' ngan masyarakat gak betul? dengan kata lain, bergaul dengan masyarakat (kat tempat kerja/ rumah) adalah rutin korang. persatuan dapat tolong korang, macamana nak communicate dengan orang n cara terbaik untuk jadi 'the best friend forever'  secara praktikal.


senior MAIP dan bro2x DQ - Ukhwah Yang Tetap Utuh. TERBAEK!


ok lah, sikit2x dah ar, takleh banyak2x nanti tersumbat otak.


just ingat, ape2x je persatuan yang kita masuk atau ikut mesti jadikan kita 'bersatu' & 'Jangan Belakangkan Agama' ok?! nasihat dari penaja untuk anda. hekhek.

Islam Is The Way Of Life...^_^.. Like u too!

No comments:

Post a Comment