Sunday, May 20, 2012

Pandangan Membawa Padah!

Nak-nak dekat dengan exam nie, selalu sangat la online Facebook.... biasa la nak tengok status keluarga kat sana macamana, "sihat ke?"/ "iman macamana?"/ "apa p'kembangan?" kan...

Kimi jugak online sebab nak tau berita+cerita sahabat2x, politik n lain2x...

tapi..
sejak kebelakangan nie......... kimi tengok ramai jugak yg bercakap/komen macam ilmu cukup2 je  kat dada tu (ilmu tu takkan cukup, so jgn lebih2 sgt)... setiap soalan tu ditanya dgn nada nak menguji, menghina, memperkecilkan yang lain... sampaikan ramai yang terasa... klau style joke2 tu ok la jugak... ni tak!, buat macam dia tu hebat la sangat!!!... kalau taktau, cakap taktau n kalau tau cakap yg perlu...

tak kurang jugak yg style gelar diri ana/enta bagai, padahal dgn senior/ abang2/ cikgu sendiri...klau dgn nada yang hormat tu ok la jugak, ni main sedap mulut je cakap.. ade masa kita boleh ber'enta/ana dengan mereka tapi ada masa, lgpun diorang bukan orang arab..uslub tu biar la kena dengan waqi'.. Mulut/tangan tu Hak Allah SWT la.....geram jugak rasa hati, tp hati bt senyum2 n gurau2 (sabar & nasihat) je la spya dia boleh pikir sndiri... takpe lah, kita ni biarlah bersifat MENDIDIK bukan MENGHERDIK...

orang tak panggil mendidik klau takde rasa hormat pada orang lain...tunduk la tengok bawah skali, kita ni pijak atas bumi yang sama la....xde beza... try tak makan nasi+takyah minum air seminggu, kering ke tak rasa??? pikir la bro... bukan marah nie, NASIHAT... nilaian Allah SWT tentu2 TAQWA dan org yang b'taqwa tu jelas dengan sifat-sifat baiknya...

Ade jugak yang suka mengulas isu-isu panas/sensasi/muta'akhir.............bagus la klau suka bg nasihat n merujuk kepada yg 'alim tapi jangan la kita-kita nie terlalu asyik dalam m'gulas n bg opinion kita tapi lupa yang kita nie tak lebih dari Seorang Hamba.... Hamba nie, sifatnya takkan lari dari salah....so, berpandu pada Ilmu tu sangat penting tapi berpada-pada tu pun sangat penting supaya tak jadi GOLONGAN SYOK SENDIRI... semua pendapat dia nak ulas, sampaikan ilmu kemana, yang dibincang pulak kemana...

Rasalah ini dengan mata hati, tidak pada nafsi-nafsi...^_^...

Kalau nak bergurau, buat cara gurau. Kalau nak belajar, buat cara belajar. Kalau nak bagi pandangan, just bagitau n takyah la konar2.Kita tak semestinya BETUL dan Orang Lain tak semestinya SALAH.

Rahsia dalam kita nak b'pandangan dengan pandangan yang benar dan sohih(betul&tepat) adalah dengan berlandaskan Islam ( Al-quran, As-sunnah, Ijma' Ulama', Qias )...itulah cara kita...

Just skadar luahkan rasa kesal kepada saudara-sedarah yg Terlebih Bijak.... stiap entry kat sini tak semestinya betul, so taksalah pun kalau u olls tak berkenan atau nak tegur... maafkan diri yang banyak kekurangan nie....semoga Allah baiki hati-hati ini, menuju Hati-hati yang Disayangi....^_^...

No comments:

Post a Comment